Bunica știe să facă educație alternativă…

Nu înțeleg noile tendințe din parenting. Nu înțeleg nevoia de a distruge tot, de a ne nega moștenirea primită și de a defăima modul în care părinții noștri au ales să ne crească.

Sunt uluită când întâlnesc oameni cu scaun la cap, cu facultăți, mastere și alte rezultate academice uluitoare, oameni care au avut poate ocazia să mai și călătorească puțin pe mapamond… care au ajuns să asculte orbește de sfaturile unor „experți” ce trăiesc într-o altă lume decât a noastră, ce întâlnesc alte situații decât cele cu care ne confruntăm noi și copiii noștri și care, culmea!, adesea nu au nici copii!

Unde e logica!? Să mă ajute cineva să o găsesc!

Cine suntem noi? Când am uitat să fim autentici? Când am uitat să fim oameni? Pentru că un OM, orice OM are în el insinctul de a crește și educa un copil.

Bunica e o femeie puternică, cu drag de muncă, cu iubire de natură, cu frică de Dumnezeu.

Pe rând, noi, nepoții ei, unii mai mult, alții mai puțin, am tot petrecut verile în casa ei, respectând în mare măsură, regulile ei și încercând să fim pe cât de ascultători pot fi copiii.

La bunica, viața părea că se dilată. Zilele erau lungi, ploile scurte și timp aveam pentru orice nouă aventură care s-ar fi putut ivi în căp’șorul nostru mic și plin de idei.

La bunica, am învățat multe despre animale, despre plante, despre natură – și cum putem să o protejăm, despre datini și obiceiuri, despre ce e bine și ce e rău.

Și tot ce am învățat, am învățat cu drag, prin exercițiu, în ritmul meu personal. Și asta s-a întâmplat tocmai pentru că bunica știe să crească copii independenți. Ba mai mult, bunica știe să îi lase pe copii să învețe ce vor, când vor.

Child-led education se numește. Firește, au fost necesare multe analize, studii și experimente pentru a „descoperi” acest mod bizar de a ne conduce copilul spre fericire.

Multe din cărțile de parenting mă duc cu gândul la bunica, dar și la mama, și la toți acei oameni care m-au învățat câte ceva în primii ani de viață.

Să-i lăsăm pe copii să descopere ce vor să învețe! Cu siguranță ne vor surprinde. Ne vor surprinde cu pasiunea și dăruirea cu care muncesc pentru cauza lor.

Dacă vă plac articolele mele, vă invit să le dați mai departe și să apreciați pagina de facebook a blogului. Orice comentarii, sugestii și idei sunt binevenite, mai jos, în rubrica de comentarii.

Sursa foto: aici

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *