11 fix și un minunat tur de oraș

Locuiesc de 10 ani în Cluj. Am bătut la pas străzile, m-am relaxat pe terase, am înotat în piscine, am dansat prin cluburi (la vremea mea), am vizitat și câteva muzee, am fost pe la concerte… Am testat cam tot ce are de oferit Clujul… dar niciodată nu am avut parte de un tur ghidat!

Acum câteva săptămâni, când mămici harnice și pricepute au hotărât să se adune din toată țara exact în Cluj… Ne-am plimbat împreună prin orășelul nostru drag, ghidate de Vali!

Să avem un ghid profesionist a fost o decizie înțeleaptă și inspirată. Vali s-a adaptat perfect audienței: mămici, pitici și tătici… în cazul nostru!

Am aflat picanterii din vremuri apuse, povești din spatele poveștilor și mai multe despre istorie… așa cum este ea! Am re-descoperit clădirile și am observat acele detalii ascunse in plain sight!

Dar am mai descoperit ceva la fel de important: am auzit despre inițiativa minunată a unei organizații de a oferi tururi ghidate gratuite în Cluj… în fiecare zi din an!

Ce? În Cluj sunt oameni atât de faini care oferă timpul lor prețios celorlalți? Da, există… și o parte din ei s-au unit și au înființat un ONG: Cluj Guided Tours!

Cum lecțiile de istorie sunt mereu binevenite iar plimbările sunt sănătoase… săptămâna trecută, într-o zi perfectă de primăvară… am luat copilul în sistem… și am pornit la pas spre statuia lui Matia (care nu e Matei Corvin căci Mátyás nu are traducere în limba română – chiar îmi rămăsese ceva în minte după prima sesiune de explorat Clujul!)

Până la ora 11 s-au strâns mai multe persoane… din toate colțurile lumii (Malaezia, Germania, Norvegia… și România, firește!) – o oportunitate excelentă pentru cea mică de a auzi limba engleză vorbită casual!

De această dată ghidul a fost Alexandru.

Am pornit așadar într-o călătorie asemănătoare cu cea precedentă, dar atât de  diferită!

Am urmat un traseu ușor diferit… adaptat întrebărilor ce tot apăreau din mulțime! Alte interacțiuni, alte glume, alte povești!

Smaranda (1 an și 6 luni) a fost plină de energie. A insistat să strângă toate pietrele de pe stradă. A mângâiat și câteva roți de mașină. A fost super atentă la lecția de istorie. Nu i-a deranjat absolut deloc pe cei ce stăteau pe terase savurând cafele. Iar spre finalul turului, s-a bucurat și de un somnic dulce!

Sunt deopotrivă foarte încântată de inițiativa lor și mândră că trăiesc în Cluj!

Îi recomand cu mare drag! Pe cei de la Cluj Guided Tours îi găsiți pe facebook sau pe site-ul lor oficial!

Sau puteți să vă prezentați într-o dimineață de la 11 la Statuia lui Mathia!

Dacă vă plac articolele mele, vă invit să le dați mai departe și să apreciați pagina de facebook a blogului. Orice comentarii, sugestii și idei sunt binevenite, mai jos, în rubrica de comentarii.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *