cu bebe la bibliotecă – joi citim împreună

Joi e zi de mers la bibliotecă. Programul l-am stabilit astfel deoarece biblioteca din Cluj-Napoca e cool și e super implicată în viața comunității.

La Biblioteca Județeană „Octavian Goga” sunt organizate multe evenimente interesante și educative, însă acesta: Cu bebe la bibliotecă se potrivește perfect cuplului mamă plimbăreață – bebe de 1,4 luni pregătit să socializeze cu alți bebeluși cam de aceeași vârstă și dornic să asculte cele mai frumoase povești pentru bebeluși.
Sunt mandră de faptul că locuiesc într-un oraș care pune preț pe lectură, pe educație, pe cultură. În astfel de medii apar oamenii care schimbă lumea în bine.

Cu bebe la bibliotecă a apărut oarecum firesc în urma unor sesiuni de informare sustinute tot la bibliotecă acum vreo 9 luni ( 😉 ) cu privire la importanța lecturii în primii ani de viată.

Datele tehnice sunt fascinante: în primii ani de viață, creierul bebelușului se dezvoltă într-un ritm alert (creându-se aproximativ 2 milioane de sinapse la fiecare secundă). Până la vârsta de 2 ani copilul are mai mult sinapse decât va avea în orice altă perioadă a vieții. După această vârstă unele din sinapsele deja create se vor specializa iar altele vor fi pur și simplu eliminate printr-un proces numit pruning.

Dar ceea ce mi-a rămas întipărit în minte în timpul sesiunii susținute de Brandi Bates (co-fondatorul Citim Împreună România) a fost următoarea idee: dacă am fi conștienți de influența pe care lectura o are asupra creierului bebelușului, atunci toți părinții ar citi copiilor non-stop. Această ipoteză mi-a dat puterea și perseverența de a merge mai departe, de a continua să citesc bebelușului meu și de a găsi acele comunități în care cititul e în centrul activităților noastre.

Au fost perioade în care am mers mai des la bibliotecă, perioade în care am mai lipsit, iar acum, un nou imbold apare atunci când văd săptămână de săptămână ce frumos cresc ceilalți copii și ce frumos începe copilul meu să interacționeze cu ei. Programul e un pas frumos spre pregătirea pentru creșă si grădiniță. Evoluția e vizibilă la toți copiii (ceea ce e și normal – sunt în plină creștere și dezvoltare). Dar dragostea pentru cărți și pentru personajele din cărti e foarte frumos insuflată și lectura devine parcă un fapt general aprobat si acceptat de societate.

Pentru cei din Cluj-Napoca și din apropiere vă sugerez să vă planificați cel puțin o vizită cu bebele la bibliotecă!

(în fiecare zi de Marti, ora 10 – Filiala Zorilor, Str. Observatorului nr.1 și în fiecare zi de Joi, ora 10:00 – Secția pentru copii, Str. Dorobanților nr.104)


Spor la citit impreuna!

Sursa foto: Afișul BjC și aici

Comments

comments

One thought on “cu bebe la bibliotecă – joi citim împreună”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *