8 LECȚII DESPRE MÂNCARE, BEBELUȘI ȘI AȘTEPTĂRI NEREALISTE

M-am simțit pregătită pentru momentul în care urma să încep diversificarea alimentației bebelușului meu. Teoretic, trebuia să fie o perioada fără multe surprize deoarece m-am pregătit intens: am citit despre experiența altor mămici, am urmat un curs despre (auto)diversificare și am discutat temeinic cu medicul de familie (care e și pediatru) despre acest subiect. Chiar și acum mă amuz de unele din „problemele ipotetice” pe care le prevedeam (naiva e mine!). Una din temerile mele era aceea că voi avea un copil prea mâncăcios și nu voi reuși să îi satisfac pofta de … orice!

Dar iată că în ultimele luni am învățat nenumărate lecții importante:

1. Copiii rod multe (plastic, pereți, parchet, insecte moarte, puteți voi completa lista aceasta cu preferințele copiilor voștri!) cu o poftă extraordinară, însă pot refuza cu desăvârșire să deschidă gura și să guste (doar să guste!) un aliment (orice aliment! – doar comestibil să fie după viziunea îngustă a adulților). Dar e ok. Astăzi e cool să fii altfel.

Mâncare e doar un cuvânt!

2. Copiii pot trăi cu aer, cu aer și doar cu aer! În unele cazuri (fericite) pot trăi cu aer și cu apă. Iar în alte cazuri (extrem de fericire) pot trăi cu aer, cu apă și cu Titi… Doar Titi… O Titi întreagă! (sau lapte praf, după caz!). Sincer, m-a cam resemnat și accept adevărul: Copiii sunt filosofi înăscuți și formatori de opinie căci cu siguranță ei au inventat Inedia sau breatharianism-ul.

Later edit [18.02.2018]: Eu sunt una din mămicile norocase cu copii dornici să exploreze. Fetița mea gustă din orice și mănâncă… sau nu! Așii mei din mânecă sunt pastele, ciorbele, somonul și zmeurica. Mă declar din nou, super norocoasă!

3. Carne? Nu mulțumesc? Doar (unii) adulți visează fripturi delicioase. Discuțiile cu alți părinți mi-au deschis ochii și deja subiectul „carne” e laitmotiv. Copiii (cei cărora nu le-au fost pervertite gusturile) știu ce nevoie au.

Later edit [18.02.2018]: Cred în continuare în puterea gustului și în simțul nevoii. Daaar, iată că al meu copil a început pe nesimțite să adore carnea. Toată carnea. Doar carnea. Carnea o mănâncă cu carne.

4. Știi alimentul acela super-mega-miraculos care are de 10 ori mai mult fier și omega 3 și calciu și magneziu și alte zeci de vitamine? Alimentul acela care oferă tinerețe fără bătrânețe? Acela pe care vrem cu tot dinadinsul să îl devoreze copilul nostru? Cu siguranță acela e ingredientul din bucătăria ta care e absolut și categoric detestat de copil. Faptul că e detestat, nu e o problemă chiar uriasă. Ceea ce mă surprinde constant e simțul acesta ascuți de a identifica „intrusul” în absolut orice combinație posibilă și imposibilă. Papilele gustative ale unui copil mofturos pur și simplu nu pot fi păcălite!

5. La polul opus e ingredientul preferat: ciudățenia aceea pe care o mănâncă cu patos sub privirea noastră îngrozită: pâine cu muștar de trei ori pe zi, ceapă verde de trei ori pe zi. Singurul confort – gândul că e doar o fază și o să treacă!

6. E greu să ții copilul departe de tentații deoarece e greu sa ții adultul departe de tentații.

Mami! Mami!

Vreau și EU ce a mâncat Tati din dulapul de sus!

Later edit [18.02.2018]: E în continuare greu să rezistăm tentației de a da copilului „ronțăieli”. Dar rezistăm. Am descoperit multe alternative sănătoase la dulciurile din comerț și încerc pe cât posibil să schimb alimentația întregii familii pentru a încorpora noile rețete.

7. Întotdeauna va fi cineva care îți va explica de ce greșești în alimentația copilului tău. Da. O pățesc des.

De ce nu-i dai carne? (Vezi punctul 3!) E atât de sănătoasă!

Nu-i dai biscuiti?! Îi este pofta!

Eu nu am făcut așa!

Later edit [18.02.2018]: Încă am parte de discuții contradictorii. Se schimbă vreodată ceva?

8. Copilul e cel care conduce procesul de diversificare. El stabilește ritmul. El stabilește ce, cât și când mănâncă. Mama doar facilitează acest proces iar succesul diversificării i se datorează, bineînțeles, doar copilului! 

Later edit [18.02.2018]: Nu există diversificare „ca la carte”. Copilul va prelua în cele din urmă obiceiurile părinților… 

P.S. Întotdeauna diversificarea se realizează cu success! Da, poate fi un proces mai ușor sau mai greu, însa mereu e un succes!

Ce lecții valoroase te-a învatat bebelușul tău?

Sura foto: aici

Dacă vă plac articolele mele, vă invit să le dați mai departe și să apreciați pagina de facebook a blogului. Orice comentarii, sugestii și idei sunt binevenite, mai jos, în rubrica de comentarii.

Comments

comments

2 thoughts on “8 LECȚII DESPRE MÂNCARE, BEBELUȘI ȘI AȘTEPTĂRI NEREALISTE”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *