5 Lucruri pe care le-am învăţat de la mamele cu mai mulţi copii

Povestea mea a fost simplă încă de la început. Am avut partea de o sarcină frumoasă, de o naștere ușoară, de un început surprinzător de frumos în ale alăptării, de un copil „cuminte” (oricât de mult detest acest cuvânt – e adevărat: copilul meu e cuminte!).

Am avut o perioadă (la început, și doar la început)  în care chiar am crezut că aceste evenimente sunt datorită mie și alegerilor mele. Datorită modului meu de a vedea lucrurile. Datorită faptului că sunt cea mai bună mamă.

Ei bine, timpul a trecut și oricât de mult mă străduiesc să țin pasul cu planurile mele ce țin de educația și alimentația copilului meu, pur și simplu, uneori (a se citi adesea) e foarte greu, chiar imposibil să fac lucrurile ca la carte (carte scrisă cel mai probabil de un psiholog fără copii).

Încurajările cele mai frumoase, înțelegerea, suportul moral au venit de acolo de unde mă așteptam mai puțin: nu de la mamele tinere, aflate la primul copil (ca și mine), ci de la mamele cu experiență, cu doi sau mai mulți copiii care au trecut prin diverse situații, care mi-au dat sfaturi pertinente și idei geniale.

Iată ce am învățat de la aceste femei excepționale:

1. Fiecare copil e unic. Chiar e unic! Are personalitatea lui proprie, dorințe și idei și nevoi. Pur și simplu nu sunt doi copii la fel iar în calitate de părinte e înțelept și folositor să ai puterea și abilitatea de a te mula la personalitatea copilului tău.

2. Nu există răspunsuri universal valabile. Așa cum fiecare copil e unic, și modul în care ne raportăm noi la el e unic. Dacă noi facem anumite alegeri pentru copilul nostru, nu înseamnă că acestea sunt cele mai bune alegeri. Înseamnă doar ca asa ne creștem noi copiii, și nu ca alții nu i ar crete bine pe ai lor!

3. Orice abatere de plan nu va influența pe vecie rezultatul final. Copiii vor fi fericiți atât timp cât există dragoste și pace. Și în plus, legile sunt făcute pentru a fi negociate și încălcate, nu-i așa?

4. Nu există copii răi. Toți copiii sunt… copii. Și atât. Copiii sunt curioși, dornici de explorare, posesivi, timizi sau extrovertiți și ce bucurie mare poate să simtă un părinte atunci când observă aceste calități frumoase la copiii lor!

5. Deciziile legate de creșterea și educarea copiilor sunt 100% a părinților. Iar ei trebuie să accepte acest drept, să și-l asume și să se asigure că ideile lui sunt armonios respectate de toți cei care au un rol în șlefuirea personalității copilului.

Concluzia mea: Ador mamele la al doilea, al treilea, al patrulea copil. Sunt exemple perfecte de înțelegere și suport moral. Ele reușesc foarte frumos să le ghideze pe tinerele mămici spre a-și găsi echilibrul interior.

Tu ce ai învățat de la mamele din jurul tău?

Sursa foto: aici

Dacă vă plac articolele mele, vă invit să le dați mai departe și să apreciați pagina de facebook a blogului. Orice comentarii, sugestii și idei sunt binevenite, mai jos, în rubrica de comentarii.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *