3 Argumente pentru co-sleeping

Înainte de a avea copii, priveam co-sleeping-ul ca pe o calitate a super-mamelor care își cresc copiii cu dragoste nemăsurată într-o manieră exagerat de protectoare. Credeam că e periculos să dormi alături de un pui mic de om. Credeam că acest „co-sleeping” vine dintr-un exces de zel. Credeam că e fizic și psihic dăunător pentru copil, pentru mamă, pentru familie. Pur și simplu simţeam că nu e pentru mine și că noi nu vom putea dormi nopți la rândul alături de un bebeluș mic, mic de tot!
Apoi s-a născut puiuțul meu drag și perfect. Și atunci am înțeles ce înseamnă de fapt co-sleeping: o prelungire a perioadei de sarcină înmulțită la trei.

Iată avantajele co-sleeping-ului (din propria experiență):

Copilul e fericit. E fericit deoarece relația cu mama se întărește tot mai mult și după cele 9 luni de sarcină. Ea e acolo pentru el. Mereu. Astfel, poate să crească precum Făt-Frumos deoarece știe că nevoile de bază îi vor fi satisfăcute. Se poate dezvolta armonios în liniște. Are acum libertatea de a explora lumea înconjurătoare.

Mama e fericită. E fericită deoarece persoanele cele mai importante din lume se odihnesc în fiecare noapte lângă ea. E fericită deoarece ea se poate odihni – e mult mai ușor să tragi la piept puișorul flămând decât să mergi la el, prea departe.

Tata e fericit. E fericit deoarece vede cum puișorul lui cel mic ajunge să crească mare. Deoarece e parte importantă din întreg procesul acesta. Tati poate veghea liniștit asupra somnului protejaţilor lui. 

Povestea mea „de succes” e abia la început. Sunt un copil ce a dormit în sânul familiei dar și o mamă ce își culcă bebelușul aproape de inima ei. Pentru noi, acest aranjament e cel mai practic și mai frumos! Nu există nici un argument care să îmi schimbe în acest moment părerea, căci experienţă mea prinde un contur tot mai armonios.

Ce ar putea fi rău când simt că e așa de bine?

Remarca cârcotașă 1: „Lasă-l să doarmă singur, să fie independent!”

Serios? La 1 an vrem copii independenţi? Înțeleg care e importanţa experiențelor persoanle în dezvoltarea personalității, însă cred că un copil are o mai mare nevoie de siguranță decât de experienţă dormitului singur (și/sau într-o altă cameră). Odată satisfăcute nevoile de bază (fiziologice, de securitate, de apartenență), stima de sine și intelectul copilului se pot dezvolta armonios, prin urmare apare și independentă mult râvnită. 

Serios? Vrem cu tot dinadinsul un copil independent și facem eforturi să devină independent și după 15 – 20 de ani suntem surprinși și supăraţi când copilul ne exclude din viaţa lui!

Remarca cârcotașă 2: „Nu vei mai scăpa de el!”

Aș vrea eu! (Glumesc) Oricum, cazurile în care adolescenţii ajung dependenți de unul din părinți sunt izolate, iar cauzele sunt cu siguranță mult mai profunde decât banalul „a dormit prea mult cu mama”!

Dacă vă plac articolele mele, vă invit să le dați mai departe și să apreciați pagina de facebook a blogului. Orice comentarii, sugestii și idei sunt binevenite, mai jos, în rubrica de comentarii.

Comments

comments

2 thoughts on “3 Argumente pentru co-sleeping”

  1. Eu eram total împotrivă înaite să apară bebe. Acum dormim împreună de când avea ea 7 luni și suntem cele mai fericite. Nu cred că sunt eu pregătită să o mai mut din patul nostru prea curând 🙂

    1. Toate ideile noastre se schimba după ce apare bebele! Și sincer, cred ca e buna schimbarea aceasta!
      Acum, pentru mine, co-sleeping-ul e cel mai natural mod de a închis ziua!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *