10 Motive obiective pentru a alăpta

Viața e plină de idei contradictorii. Argumente pro și contra pot fi găsite pentru orice subiect din lume, indiferent cât de anost și monoton ar fi acesta.
Dar când vine vorba de alăptare, discuțiile adesea se aprind tot mai des și tot mai tare.
 
Alăptarea este cu siguranță un subiect de actualitate, mai ales de când statisticile spun că doar 12% din bebelușii născuți în România mai sunt alăptați exclusiv la 6 luni (în condițiile în care, din punct de vedere medical, 98% din mame pot alăpta).
 
Da, și eu susțin alăptarea în detrimentul laptelui praf. Însă înțeleg deopotrivă provocările prin care trec mamele care nu reușesc să alăpteze, dar și motivele pentru care alte mame pur și simplu aleg să nu alăpteze.
 
Iată deci 10 motive obiective care susțin alăptarea:
 
1. E natural și sănătos.
Om fi noi cârcotași și moderni, însă trebuie să recunoaștem faptul că laptele matern e special creat pentru bebeluș. Oricât de mult a evoluat știința în ultima perioadă, nu poate fi (încă) reprodus în laborator laptele matern: cu toate caracteristicile lui, exact așa cum o face corpul uman!
Aproximativ 80% din celulele din laptele matern, omoară bacteriile, fungii și virușii.
Mai mult, mamele produc anticorpi împotriva bolilor care se găsesc în mediul în care trăiesc ele, prin urmare laptele matern e perfect creat pentru a lupta cu bolile la care bebelușul e expus.

2. Bebelușii nu sunt alergici la laptele mamei lor.
2.5% din bebeluși sunt alergici la o proteină din laptele de vacă (Iar formula standard de lapte praf, conține această proteină).
 
3. Copiii care au fost alăptați au dinții mai drepți și mai puternici.
În laptele matern sunt prezente anumite componente cu rol bactericid, care asigură o protecție sporită împotriva bacteriilor ce generează carii dentare.

4. Mamele care alăptează ard în medie cam 500 de calorii pe zi, producând lapte!
Ți se par puține 500 de calorii? Ce zici de 50 de minute de sărit coarda sau 45 de minute de înot? Toate cele trei „activități” ard câte 500 de calorii fiecare!

5. În momentul alăptării, uterul mamei se contractă, astfel mamele care alăptează revin mai ușor la silueta pe care o aveau înainte de sarcină.
Da, am auzit și eu de povești miraculoase, de femei care au revenit după naștere la „setările din fabrică” fără să facă nimic. Dar iată că, după vreo 7 luni, am început să observ și eu cum, încet, încet, pot să îmbrac haine care, credeam eu, vor fi date uitării. Aceasta a fost munca tacită a uterului.

6. Sânii sunt mereu la îndemână 🙂
Un copil alăptat are mereu la dispoziție un bucătar profesionist care îi găsește la orice oră din zi și din noapte o mâncare exact pe gustul lui!

7. Copiii alăptați au mai puține gaze, suferă mai rar de colici și scutecul are un miros mai puțin proeminent.
Cu toate că primele două afirmații sunt mai puțin acceptate de mămicile cu care mă consult, ultimul argument e prin excelență adevărat.

8. Riscul morții subite este mai mic la copiii alăptați.
Unul din motivele evocate de studiile pe această este acela că laptele matern, (datorită proprietăților enumerate mai sus) ajută la scăderea riscului de apariție a unor infecții la nivel respirator sau intestinal.

9. Cresc economiile
Vei economisi bani deoarece nu va fi nevoie să cumperi lapte praf! Vei economisi deoarece nu va fi nevoie să cumperi nici celelalte ustensile adiacente: biberon, sterilizator, fierbător.

10. Se va crea o legătură special între mamă și copil (sau între Țiți și copil)
Legături speciale există între toți părinții și bebelușii lor. Dragostea este mare indiferent de modul în care e alimentat copilul.
Alăptatul creează o legătură secretă între copil și mama lui. O legătură care nu poate fi înțeleasă de tată, de bunici, și nici măcar de celelalte mămici și bebeluși deoarece, fiecare pereche mamă-copil are un ritual aparte în ceea ce privește alăptarea.
 
Acestea au fost cele 10 argumente (obiective) care susțin alăptarea!
Tu ce argumente ai mai găsit?

 Sursa foto: aici

Dacă vă plac articolele mele, vă invit să le dați mai departe și să apreciați pagina de facebook a blogului. Orice comentarii, sugestii și idei sunt binevenite, mai jos, în rubrica de comentarii.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *