METAMORFOZA – FRANZ KAFKA

Am ezitat mult cu privire la această recomandare de carte. „Metamorfoza” lui Kafka e prin excelență non-comercială. Însă surprinde într-un mod sfâșietor o realitate actuală și dură. Oricât de mult am încercat să citesc altceva după „Metamorfoza”, revin cu interes și nesaț la Kafka datorită modului în care surprinde psihologia umană și angoasa existențială. Pur și simplu, m-am îndrăgostit de stilul lui (acum devorez Procesul).

Intriga nuvelei e simplă: „Într-o bună dimineață, când Gregor Samsa se trezi în patul lui, după o noapte de vise zbuciumate, se pomeni metamorfozat într-o gânganie înspăimântătoare”. Tânărului Gregor Samsa, își susţine financiar familia (părinții și sora) ocupând o poziție care nu îi oferă satisfacții profesionale. Odată metamorfozat în „gânganie înspăimântătoare” acesta nu mai e capabil să o întrețină, ba mai mult, devine o povară pentru familie.

Această metamorfoză surprinde într-un mod uimitor de trist și brutal valoarea reală a jertfei de sine.

Sacrificiul e un subiect actual și trăit de forte multe din persoanele pe care le avem în jurul nostru. Aud adesea vorbindu-se de oameni altruiști, care îi pun pe primul loc pe ceilalţi: soțul care lucrează din zori până seara târziu trudind pentru familia lui, soția care are job, se ocupă de educația copiilor, gătește și face curățenie exemplară, părinți care stau departe de copii, muncind din răsputeri pe meleaguri străine pentru a le oferi un trai mai bun… Și mă întreb: Sunt oare apreciate toate aceste sacrificii? Sunt necesare aceste sacrificii?

Nuvela oferă o nouă perspectivă asupra realității și ridică multe semne de întrebare legate de existența noastră actuală.

„Metamorfoza” e o lectură rapidă ce merită timpul tău!

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *