4 FORȚE (OBICEIURI) CE POT PROTEJA MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

Ador natura și ieșirile în aer liber. Ador să respir aerul curat și proaspăt de dimineață. Ador să beau apă de izvor. Ador mirosul ierbii proaspăt cosite. Ador picăturile de ploaie care îmi răcoresc ființa.

Sper că și ai noștri copiii se vor bucura de toate aceste lucruri mărunte. Sper ca în viitor, alături de copii și nepoți să pot re-descoperi o Românie mai frumoasă, mai curată, mai prosperă.

De aceea, hai să ne unim forțele și să protejăm natura. Să lăsăm copiilor noștri cea mai frumoasă moștenire: o lume frumoasă!

Iată cele 4 (patru- doar 4!) provocări pe care le am pentru tine! Ai curaj să accepți provocarea mea?

1. Provocarea numărul 1. Reciclează uleiul ars! 

Știai că un litru de ulei aruncat în canalizare poluează 1.000.000 litri de apă? Da, da – ai citit corect 1 milion de litri de apă! Să susținem proiectele celor curajoși! Uleiul uzat are efecte devastatoare asupra mediului: productivitate solului scade (dar și capacitatea lui de a se regenera), viața subacvatică e și ea pusă în pericol datorită incapacității oxigenului și a razelor de soare de a penetra stratul uleios, flora și fauna terestră sunt și ele afectate la contactul cu uleiul uzat care provoacă iritații și boli.

E foarte ușor să dai și tu o mână de ajutor. E mai ușor decât ți-ai putea imagina! Tot ce trebuie să faci este să colectezi uleiul ars din tigaie, înainte de a o spăla. Eu am ales un recipient de sticlă. Și o dată la mult timp (deoarece consumăm foarte puțin ulei) duc recipientul la un centru de colectare.

2. Provocarea numărul 2. Reciclează selectiv!… în multe locații poți fi recompensat! Recompensa nu e uriașă, însă ajutorul pe care îl dăm mamei-natură e imens. Acum sunt relativ puține centre de reciclare selectivă, însă de îndată ce vom fi cu toții mai conștiincioși și vom da buzna în ele, cu siguranță se vor înmulți!

Știi în cât timp se descompun obiectele pe care le arunci aproape zi de zi?

3. Provocarea numărul 3. Unde e copăcelul tău? Un om respiră pe an aproximativ 9.5 tone de aer din care doar 23% e oxigen… deci un om are nevoie de 740 kg de oxigen pe an. câți copaci produc această cantitate? Doar 7 sau 8. Lumea poate fi mai bună plantând chiar și un singur copac!

Te provoc să plantezi un copăcel, al tău și doar al tău chiar anul acesta! Și putem repeta anul viitor experiența…

4. Provocarea numărul 4. Să folosim mai putină apă? E imposibil! Și totuși, e plin internetul de sfaturi… Iată cum poți proteja și tu mediul:

  • Să folosești mașina de spălat doar atunci când e plină.
  • Poți face un duș mai scurt și nu lăsa apa să curgă atunci când te speli pe dinți 😉
  • Stinge lumina în camerele în care nu stă nimeni și scoate toate încărcătoarele alea din priză!
  • Folosește produse de curățenie biodegradabile (sau chiar făcute în casă pentru cele mai pricepute).

Știi care e impactul acțiunilor noastre asupra mediului înconjurător?Testează-ți cunoștințele mai jos! Promit că va fi ușor!

Iubește Natura!

Surse de informare: aici, aici

Sursă foto: aici

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *