10 SFATURI LEGATE DE BANI, ECONOMISIRE ȘI INVESTIȚII

Banii fac pământul să se învârtă? Mă îndoiesc sincer de asta. Pământul se rotește în jurul soarelui și în jurul axei sale fără să fie plătit.

Cred sincer, că banii nu aduc fericirea. Mai cred că uneori o întrețin, însă pe termen scurt. Și mai cred că orice am face nu putem fugi de ei (sau după ei).

Banii ne oferă confort. Fericire (doar uneori spuneam mai sus). Un acoperiș de-asupra capului. De cele mai multe ori și mâncare. Căldură. Pentru bani muncim mult. Foarte mult. Suntem dispuși să vindem cele mai de preț avuții ale noastre pentru bani. Timpul și sănătatea. În aceste condiții reușim oare să folosim banii înțelept?

Iată 10 (zece) sfaturi legate de bani, economisire și investiții:

Cumpără produse de calitate. În tinerețea mea am auzit des vorba aceasta: suntem prea săraci să cumpărăm produse de proastă calitate. Pur și simplu nu rentează să cumperi iar și iar același produs.

Cumpără doar produsele de care ai nevoie. E deja o regulă bine-cunoscută aceea de a cumpăra doar ce ai pe listă! Pe lista pe care ai făcut-o acasă, în liniște, și fără a fi influențată de strategiile agresive de marketing.

Nu arunca bani pe nimicuri. Ele îți distrug bugetul. Nu prea avem cum să fugim de rata la bancă, de plata gazului și a apei, de mâncare… însă putem fugi de toate acele cheltuieli micuțe care de distrug sănătatea – precum chipsuri, sucuri și alte produse ultra-procesate.

Economisește constat. Economisește constant. Economisește în fiecare lună. Economisește din puținul tău pentru că picătura mică umple paharul mare!

Investește (isteț). Sau mai bine zis, telefonul nu e o investiție. Aparatul foto nu e o investiție. Mașina nu e o investiție.

Împrumută cât mai puțin. Altora. O vorbă din popor (ce-mi mai plac vorbele de duh!) spune că banii îți fac prietenii dușmani. Dacă crezi că nu poți sta liniștit noaptea când ți-ai trimis banii în sat, eu zic să-i lași să doarmă acasă. Sau în bancă. Sau, și mai bine, investiți.

Nu te îndatora. Cuvântul cămătar a avut întotdeauna o conotație negativă. Mai mult, toate cumpărăturile făcute cu un card de credit sau cu un credit de nevoie personale sunt cu cel puțin 20% mai scumpe. Ți se mai pare acum acel televizor la super-ofertă?

Învață-i pe copii valoarea banilor. Foarte puțini din noi au primit lecții legate de bani și economisire de la părinții noștri. Mulți dintre noi, pur și simplu am adoptat obiceiurile părinților fără a ne întreba care este impactul lor asupra bugetului, asupra economiilor, asupra siguranței noastre financiare.

Caută metode pentru a-ți suplimenta veniturile. În România, sunt puține metode de a-ți suplimenta veniturile. Iar job-urile part-time sunt și ele rare. Cu toate acestea, unele oportunități există și trebuie doar să rămâi deschisă la noi alternative.

Ai grijă de sănătatea ta! Surprinzător, cel din urmă element e cel mai important. Fără sănătate, nu poți lucra și nu poți câști în continuare bani. Fără sănătate, cheltuielile tale cresc. Pe medicamente.

Care sunt sfaturile legate de bani și economisire pe care tu le urmezi cu sfințenie?

Sursa foto: aici

Dacă vă plac articolele mele, vă invit să le dați mai departe și să apreciați pagina de facebook a blogului. Orice comentarii, sugestii și idei sunt binevenite, mai jos, în rubrica de comentarii.

 

 

 

 

Comments

comments

One thought on “10 SFATURI LEGATE DE BANI, ECONOMISIRE ȘI INVESTIȚII”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *