10 AMINTIRI FRUMOASE PENTRU COPILUL TĂU

Care e cel mai frumos cadou pe care poți să îl oferi copilului tău? Prin excelență răspunsul e… trărirea intensă și frumoasă, experiența aceea care îți șlefuiește personalitatea și te face să devii frumos și puternic, îndrăzneț și perspicace.

Pe lângă acest cadou frumos, vin multe altele mai mici. Altele care te ajută să rememorezi clipele acelea care păreau a fi uitate.

Iată lista mea cu 10 (Zece) amintiri frumoase pe care putem să le creăm copiilor noștri:

(1) Ține evidența lucrurilor mărunte. Un lucru e sigur. Copilul tău e mic (mic, mic, mic de tot!) o singură dată în viață! Nu va mai avea niciodată 3 kilograme și 50 de centimetri înălțime. Nu va mai mai crește niciodată precum Făt-Frumos.

Cu pasiune și puțină inventivitate cred că am putea să transformăm informațiile acestea în amintiri de succes. Sunt părinți care au cumpăra hăinuțe mari… și zi de zi, sau săptămână de săptămână, făceau poze copiilor pentru a imortaliza cât de mult reușeau ei să crească timp de un an.

Eu am ales ca în fiecare săptămână, în ziua de joi, să o cântăresc pe minunata mea, să scriu în carnețel cât a mai crescut, să îmi amintesc, că exact atunci… ea a mai crescut puțin. Găsește varianta care ți se potrivește și bucură-te de amintirea pe care i-o creezi!

(2) Pentru a susține și pentru a demonstra că mândrul bebeluș chiar a fost atât de mic, eu zic așa: Păstrează primele hăinuțe (și primele jucării, prima suzetă, primul dinte căzut… )!

(3) Amprentele rămân mereu aceleași… dar nu ca și dimensiune. De aceea, putem să le imortalizăm în fel și chip.

Amprentele în spumă sunt cea mai simplă soluție. Se achiziționează un kit. Se modelează spuma. Se convinge bebelușul neastâmpărat să împingă cu putere. Se lasă la uscat.

O alternativă e amestecul de: o parte sare, o parte făină, o lingură de ulei și puțină apă. Din nou e nevoie de bebelușul neastâmpărat. La sfârșit se bagă la cuptor 30 de minute (la 150 de grade).

Sau… varianta 2-D e cea cu acuarele. Aici, doar imaginația e limita!

(4) Curiozitatea e o caracteristică înnăscută omului. Ce s-a întâmplat oare în ziua în care m-am născut? Un ziar din ziua în care s-a născut copilul… cu siguranță va da un aer de noutate cutiei cu amintiri.

(5) Dacă, totuși a fost ratat momentul… o butelie de vin din anul nașterii copilului va da cu siguranță o eleganță aparte momentului.

(6) Păstrează primele bilete de la intrare de la Zoo, Circ, Muzeu, autobuz, metro, avion…

(7) Scrie o scrisoare către copilul tău. Scrisoarea e o modalitate frumoasă de a comunica sentimente persoanelor dragi. Când ai primit ultima dată o scrisoare sau o vedere? Amintește-ți de zâmbetul care ți-a cuprins ființa atunci când ai descoperit-o, când ai desfăcut-o sau când ai citit-o. Ce frumos ar fi ca și copilul tău să primească astfel de scrisori. Scrisori scrise de mama și de tata cu visele, speranțele, dorințele, urările și sfaturile lor către copilul lor adolescent, adult, părinte sau bunic. Ce emoție puternică poate simți el când, la aniversarea de 18, 30 sau 50 de ani deschide plicul sigilat cu dragoste cu zeci de ani în urmă!

(8) Păstrează pozele, căci sunt nemuritoare. Merg și astăzi cu drag la bunicii mei și privesc cu entuziasm la pozele alb-negru, acum îngălbenite, în care bunicii și străbunicii mei priveau atenți spre camera foto. Îmi place să îi privesc, să îi analizez, să descopăr de unde am furat propriile trăsături. Iar cele mai bune comparații sunt atunci când, an de an, ne adunăm toți laolată să ne aliniem, să vedem cum am mai crescut (pe de o parte unii cresc în înălțime și greutate, alții – veterani, cresc la adâncimea ridurilor, și o altă categorie – aceea plină de speranță – cresc în număr). Acesta este momentul în care an de an putem să ne pozăm împreună. An de an, în acelaș loc. An de an, în aceeași casă. An de an, să fim împreună.

(9) Ce lucruri trăznite a spus copilul tău? Da. E adevărat. Scrie deci în carnețel toate expresiile amuzante pe care le-a folosit. Știu că va veni momentul în care vei dori să i le citești!

(10) Ce zici de un borcaun cu amintiri? O altă modalitate de a păstra amintirile vii este acela de a lua copilului interviu după fiecare excursie (ce a vizitat, ce a mâncat, ce i-a plăcut cel mai mult/cel mai puțin).  Sau poți pregăti interviul o dată pe an. Sau dacă e mai mare… poți crea un borcan de voie bună, în care el, liber și nesilit de nimeni, va scrie cu mânuța lui amintirea frumoasă, exact așa cum o percepe.

Suntem liberi să ne trăim viața așa cum vrem.

Suntem liberi să ne bucurăm.

Suntem liberi să ne amintim.

Care e cea mai frumoasă amintire a ta? Cum faci să o păstrezi vie în inima și sufletul tău?

Sursa foto: aici

 

Comments

comments

3 thoughts on “10 AMINTIRI FRUMOASE PENTRU COPILUL TĂU”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *